de verloren waarde

AFSTUDEERONDERZOEK / INKT-EXPERIMENT

Op welke manier kan een mens een relatie opbouwen met een object? Deze onderzoeksvraag onstond in reactie op de wegwerpcultuur die momenteel heerst. Welke factoren bepalen dat een mens een object als waardevol beschouwd en wat maakt dat mensen objecten weggooien? Hoe kunnen we hier als ontwerpers en kunstenaars invloed op uitoefenen?

Onderwerpen die ik bespreek in mijn onderzoek zijn onder andere het integreren van ambachtelijke technieken in moderne technologie, de natuur een rol laten spelen binnen ontwerpen, het toelaten van imperfecties en het inzichtelijk maken van het (productie)proces.

Voor de vormgeving van heb ik mijn eigen inkten ontwikkeld. Om op deze manier  te kunnen ontsnappen aan standaard cartridges waarmee altijd hetzelfde resultaat kan worden bereikt. De scriptie heb ik geprint met geelwortel, koffie, rode kool en rode biet. Ik ben begonnen met geelwortel en toen deze op was ben ik verder gegaan met een nieuwe kleur. Hiermee wordt het productie proces zichtbaar gemaakt en worden ambachtelijke en moderne technieken met elkaar gecombineerd.