6948,68G co2e

RESEARCH AND DESIGN

645g pinda’s, 10 appels, 5 sneden brood, 40g honing, 249,65L water, 1 min bellen, 28 Whatsapp-berichten, 1 Facebook-bericht, 3 Facebook-chatberichten, 67u en 34 min uitademen, 21 porties zeep, 1 portie afwasmiddel, halve portie vloeibaar wasmiddel, 27 min stroomverbruik = 6948,68g CO2e

Het werk is ontstaan vanuit frustratie; Ik heb een nieuwe trui nodig, maar hoe weet ik nou zeker welke op een goede manier geproduceerd zijn? Ik kwam erachter dat je hier nooit 100% zeker van kon zijn, ook al koop je fair fashion.
Maar wat is goed geproduceerd nou eigenlijk? En kan je überhaupt een goede trui produceren?

In reactie op deze vragen heb ik in volledig eigen beheer een wollen trui geproduceerd, de enige manier om te weten wat het complete verhaal achter de trui is. Tijdens het produceren van deze trui heb ik de focus gelegd op het uitstoten van zo min mogelijk CO2e. Van het schaapscheren tot en met het spinnen en breien. Voor elke stap in het proces heb ik de minst vervuilende optie gekozen. Welk eten kan ik het beste eten? Welk vervoersmiddel stoot het minste uit? Kan ik mijn handen beter wassen met vloeibare zeep of een zeepblok? Ik heb al mijn uitstootgevende activiteiten genoteerd, zelfs mijn toiletbezoeken en de hoeveelheid CO2e die ik heb uitgeademd. Dit alles is opgenomen in het zeven meter lange zwarte label dat vast zit aan de trui.

Fotografie: Sido Dekker en Nina Kleintjes