De Meefietslijn
Probleemstelling
Er wordt te weinig over sociale onveiligheid op de fiets in het donker gesproken, terwijl het een grote impact heeft op velen (voornamelijk vrouwen). Sommige mensen gaan ergens niet wonen, slaan sociale activiteiten over of stappen over op duurdere vervoersmiddelen. Dit omdat te onveilig voelt (en helaas ook te vaak is) om in het donker te fietsen.
Daarnaast krijgt het onderwerp te weinig politieke aandacht. Bij de start van het project werd het onderwerp slechts bij 2 van de 342 gemeenten in Nederland gezien als iets om rekening mee te houden beleid.
Concept
Met De Meefietslijn openen we het gesprek. Het is een tijdelijke telefonische hulplijn voor fietsers die zich niet veilig voelen als ze ’s avonds alleen fietsen. We fietsen telefonisch mee en gaan in tegelijkertijd het gesprek aan over sociale veiligheid op de fiets, met daarbij de focus op fietsen in het donker. Daarmee verzamelen we belangrijke verhalen en zorgen we tegelijkertijd voor een veiliger gevoel op de fiets.
Impact
- Artikelen in diverse media zoals het Parool, De Gelderlander en Linda.
- Uitgezonden bij Koffietijd, Editie NL, Radio 1 en RTV Utrecht.
- Tienduizenden reacties op sociale media
- Nieuwe Fietsersbond leden
- Onderdeel van het Winter Cycling Congress 2021
- Door de grote hoeveelheid reacties op De Meefietslijn is sociale veiligheid in het donker bij De Fietsersbond hoger op de agenda gekomen. Het was de aanleiding voor het onderzoek “Fietsen in het doker”, de routeplanner van de Fietsersbond heeft een optie ‘veilig fietsen in het donker’ gekregen. Sociale veiligheid in het donker is hoger op de politieke agenda gekomen door de lobby van De Fietsersbond.
In samenwerking met: Maartje de Goede
Fotografie: Anna van Kooij en DigiDaan
Meer lezen over dit project?
De Meefietslijn op Radio1
Contact
info(at)lisastrijbosch.nl | 06-15163640
Studio
De Havenloods, Nijverheidsweg 6 | Utrecht
Volg mijn projecten
Instagram | LinkedIn