Trash Match

Conversatiestarter en activator
Ministerie van I&W

Opdracht
In het kader van een grote zwerfafvalcampange
van het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat (Schouders onder Schoon) werden Maartje en ik gevraagd om een gespreksstarter te ontwikkelen. Zwerfafval is een groot probleem waar veel mensen zich aan ergeren. Hoe kunnen we mensen op een ludieke manier stimuleren om hun ergernis om te zetten in actie?

Onderzoek
In onze onderzoeksfase zijn we met verschillende mensen het gesprek aangegaan over zwerfafval. Bijna iedereen vond zwerfafval vervelend. En tot onze positieve verrassing bleek dat veel mensen af en toe al iets oprapen. Tegelijkertijd worden deze mensen ook overweldigd door de hoeveelheid zwerfafval, waardoor ze worden tegengehouden. En zijn ze soms bang voor de meningen van anderen. Mensen rapen vaker iets op als ze zich eigenaar voelen van de omgeving waar het afval zich bevindt en als de hoeveelheid afval behapbaar is.

Concept
Met Trash Mach maken we het probleem kleiner. Met deze ‘persoonlijkheidstest’ weet je direct welk zwerfafval jij onderweg kunt oprapen. Na het invullen van de vragenlijst (bijvoorbeeld: ‘Snackt u wel eens als u op de fiets zit?’) rolt er een persoonlijk profiel uit. Trash Match geeft je met een knipoog een persoonlijke categorie zwerfafval om je op te focussen. Dan weet je dat jij niet alles in je eentje op hoeft te ruimen.
Met drie Trash Matchmakers namen we de persoonlijkheidtest op een ludieke manier af in Amelisweerd. De deelnemers ontvingen een kaartje van hun Trash Match én werden direct uitgedaagd om hun nieuwe taak in de praktijk te brengen. 
Daarnaast was de persoonlijkheidstest ook online beschikbaar. 

In samenwerking met: Maartje de Goede
Publicatie in samenwerking met: De Fietsersbond
3e Trash Matchmaker: Nienke Aalbers 
Fotografie: Dorien Hein en Lisa Strijbosch

Meer projecten

Kop in ’t zand

Klimaatkunst | Eigen initiatief

De Meefietslijn

Social design interventie | De Fietsersbond

Neem contact op
Ben je geïnteresseerd in een samenwerking, of wil je meer
over mij weten?
Leuk! Ik kijk uit naar je bericht.

Mailen
info(at)lisastrijbosch.nl

Bellen
06-15163640

Studio
De Havenloods
Nijverheidsweg 6 Utrecht

Volg mijn projecten
Instagram    LinkedIn

Contact
info(at)lisastrijbosch.nl | 06-15163640

Studio
De Havenloods, Nijverheidsweg 6 | Utrecht

Volg mijn projecten
Instagram | LinkedIn