Parkeerexperiment

SOCIAL DESIGN INTERVENTIE

Waarom krijgt de auto zoveel plek in de openbare ruimte? Het lijkt zo normaal, maar is dat écht hoe we deze kostbare grond willen gebruiken?

Wanneer?: van 6 t/m 13 mei 2022

Waarom?:  De Fietsersbond vroeg social designers Lisa en Maartje een actie op straat te doen rond het actiepunt van de Fietsersbond om de maximum snelheid van 50 naar 30 te krijgen binnen de bebouwde kom. Dat zette ze aan het denken over de indeling van de openbare ruimte. Waarom is er zoveel openbare ruimte voor auto’s? Waarom moeten we overal bedacht zijn op langs razend verkeer?

Hoe?: Op 6 zelden gebruikte parkeerplekken in Overvecht hebben Lisa en Maartje een bord geplaatst met de tekst: ‘Parkeerexperiment in uitvoering 6 t/m 13 mei. Leven de plantjes nog 13 mei? Dan kunnen we hier een tuin aanleggen. picknicken. spelen. een boom planten. fietsen stallen. het plein uitbreiden. tuinieren. ontmoeten. knutselen. dansen. zonnepanelen plaatsen. hutten bouwen. kinderwagens stallen. klussen. feestvieren. een minibieb plaatsen. sporten. wonen.’
Aan het begin van de parkeerplaatsen hebben ze in losse potgrond afgedankte plantjes geplaatst die ze van het tuincentrum hebben gekregen (NB. Alleen inheemse soorten, om de natuur niet te verstoren).

Resultaat: De plantjes zijn niet stuk gereden door mensen die een parkeerplaats nodig hadden, maar door iemand die zin had om plantjes stuk te rijden.

Conclusie: De parkeerplaatsen zijn niet nodig. Het wordt tijd ze een andere bestemming te geven.

Wil je meer lezen over dit project?
fietsersbond.nl/parkeerexperiment
Followup artikel: fietsersbond.nl/uitkomstparkeerexperiment

Gezien en gehoord in de media:
RTV Utrecht, AD

In samenwerking met Maartje de Goede en De Fietsersbond
Fotografie: Anna van Kooij