de verloren waarde

AFSTUDEERONDERZOEK / INKT-EXPERIMENT

Tijdens het schrijven van mijn afstudeerscriptie heb ik onderzocht op welke manier een mens een relatie op kan bouwen met een object, dit in reactie op de gigantische wegwerpcultuur die ik om mij heen zie. Welke factoren bepalen dat een mens een object als waardevol beschouwd en wat maakt dat mensen objecten weggooien? Hoe kunnen we hier als ontwerpers en kunstenaars invloed op uitoefenen?

Onderwerpen die ik bespreek in mijn scriptie zijn onder andere het integreren van ambachtelijke technieken in moderne technologie, de natuur een rol laten spelen binnen een ontwerp, het toelaten van imperfecties en het inzichtelijk maken van het proces.

Voor de vormgeving van heb ik mijn eigen inkten ontwikkeld. Mede om te kunnen ontsnappen aan standaard cartridges waarmee altijd hetzelfde resultaat kan worden bereikt. De scriptie heb ik geprint met geelwortel, koffie, rode kool en rode biet. Ik ben begonnen met geelwortel en toen deze op was ben ik verder gegaan met een nieuwe kleur. Hiermee wordt het productie proces zichtbaar en worden ambachtelijke en moderne technieken met elkaar gecombineerd.