6948,68G CO2e

RESEARCH AND DESIGN

645g pinda’s, 10 appels, 5 sneden brood, 40g honing, 249,65L water, 1 min bellen, 28 Whatsapp-berichten, 1 Facebook-bericht, 3 Facebook-chatberichten, 67u en 34 min uitademen, 21 porties zeep, 1 portie afwasmiddel, halve portie vloeibaar wasmiddel, 27 min stroomverbruik = 6948,68g CO2e

Het project is begonnen vanuit een frustratie. Ik wilde graag nieuwe kleding kopen, maar hoe wist ik nou zeker dat een kledingstuk goed geproduceerd is? Ik kwam erachter dat je hier nooit 100% zeker van kon zijn. Daarnaast kwam ook de vraag omhoog: wat is ‘goed geproduceerd’ eigenlijk?

In reactie op deze vragen wilde ik in volledig eigen beheer een trui maken, de enige manier om zeker te weten hoe de trui geproduceerd was. Tijdens het maken van deze trui heb ik mezelf afgevraagd hoe ik deze kon produceren met zo min mogelijk CO2e uitstoot. Van het schaapscheren tot en met het spinnen en breien. Voor elke stap in het proces heb ik gekeken naar de beste optie. Welk eten kan ik het beste eten? Welk vervoersmiddel stoot het minste uit? Kan ik mijn handen beter wassen met vloeibare zeep of een zeepblok? Ik heb al mijn uitstootgevende activiteiten genoteerd, zelfs mijn toiletbezoeken en de hoeveelheid CO2e die ik heb uitgeademd. Dit alles is opgenomen in het zeven meter lange label dat vast zit aan de trui.

Fotografie: Sido Dekker en Nina Kleintjes